Inkové a čaj


Možná se vám to bude zdát trochu přitažené za vlasy, ale je to fakt, že Inkové pili čaj. Ne ten indický ani čínský, ale svůj vlastní, kterému již tehdy říkali lapacho. Právě na jejich území a v okolí totiž rostl strom, jehož vnitřní kůra se k tomu velmi hodila a hodí dodnes. Latinský název tohoto stromu je Tabebuia serratifolia. Má samozřejmě spoustu příbuzných, ale k čaji se hodí jen dva. To je mnoha a mnoha léty odzkoušeno. Tyto odrůdy nesou název Lapacho Colorado a Lapacho Morado. A právě z nich již před mnoha a mnoha stovkami let vnitřní kůru sušil a z ní dělal čaj ten zvláštní národ, který dnes již neexistuje.

šálek čaje

Pití čaje je prospěšné zdraví všeobecně, to každý ví. Jde pak již jen o to, jaký druh si vybrat. Ten, kdo pije lapacho čaj pozná jeho skvělé účinky sám na sobě. On totiž detoxikuje organismus sám o sobě. Takže se bude člověk cítit o mnoho lépe. Kolik je ho třeba vypít, aby začal účinkovat? Na to nelze vůbec přesně odpovědět. Každý člověk a každý organismus je drobátko odlišný. Takže jednomu člověku může stačit kúra na jeden týden, ovšem druhý potřebuje kúru mnohem a mnohem delší. Tohle skutečně nelze nikdy říci přesně.

zátiší s čajem

Tento čaj je také přírodní antibiotikum, takže se může pít, když je člověk nachlazený, ovšem také jako prevence. Což je lepší než pak řešit chorobu. Jen je třeba ho pít třikrát i vícekrát denně. Jeho příprava se na rozdíl od běžných čajů drobátko liší. Většina se jich pouze spařuje. Tento je třeba nejprve povařit, asi jen pět minut a pak nechat ještě čtvrt hodinky až dvacet minut louhovat. Poté se scedí a můžete pít. Oslazení je již čistě na vás, ale cukr může stáhnout chuť tohoto výtečného čaje někam zcela jinam. Nuže, pokud byste chtěli takový čaj, tak si ho můžete objednat přes odkaz zde v tomto článku. A ne, doma si ho nevypěstujete, u nás vyroste jen jako keřík.